Forkortelsen ADHD er en oversættelse af det engelske Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder.
ADHD kaldes også for hyperkinetiske forstyrrelser.
ADHD er en medfødt lidelse – en udviklingsforstyrrelse – og symptomerne viser sig ofte før 7-års alderen. Det er dog ikke altid, at symptomerne er tydelige for andre – særligt hvis barnet (og senere den voksne) ikke udviser fysisk hyperaktivitet ved at ‘rende rundt’ eller ‘kravle rundt på væggene’. For mange voksne udvikler hyperaktiviteten sig senere til en indre uro og rastløshed.
Tidligere brugte man betegnelsen DAMP – som nok mest henviser til den hyperaktive adfærd.
ADHD er – ud fra førstnævnte beskrivelse – altså en udviklingsforstyrrelse, der (i forskellig grad) viser sig ved følgende 3 hovedsymptomer:
Der er stor forskel på, hvor meget og hvordan den enkelte er udfordret af ADHD eller ADD (hvis man ikke er ‘hyperaktiv’). Der findes derfor også følgende tre undertyper:
Desuden findes der syv associerede træk – altså træk, der ofte også kan være tilstede (og udfordre) i forskellig grad, hvis man har ADHD:
Jeg har nu flere gange hørt, at der er ‘nogle’ der mener, at ADHD kan handle om traumer i barndommen. Det er dog endnu ikke lykkedes mig at finde dokumentation for dette perspektiv. Et perspektiv, som jeg fagligt finder ret interessant, da det i så fald vil give større mulighed for at ‘behandle’ uden medicinering.
Jeg finder det også interessant, at der ofte er overlap eller sammenfald, når det gælder symptomer for forskellige diagnoser – hvad enten det handler om fysiske eller psykiske lidelser. Fx er der en del fysiske stress symptomer, som minder om angst symptomer (og vice versa) – og jeg oplever af og til, at klienter har svært ved at skelne, hvornår det handler om angst eller/og stress.
Når jeg arbejder med klienter, der har ADHD eller andre diagnoser, som måske også er udfordret af angst eller stress, så fokuserer jeg dog mest på, hvad der udfordrer den enkelte (hvor, hvornår og hvorfor). Da det for det første er vigtigt, at man som menneske ikke (kun) identificere sig med diagnosen, da den ‘kun’ er en del af hvem man er – fordi vi mennesker indeholder så meget mere.
Desuden er der enormt stor forskel på, hvor stor udfordringerne er og hvad man ellers har med i sin rygsæk af fx opdragelse, værdier, evner, færdigheder og ikke mindst hvordan man tænker om sig selv, hvad det skaber af følelser og adfærd.
Det vigtigste er, at se på hverdagens forskellige udfordringer og så finde ud af, hvilke strategier (og adfærd) der ikke fungerer og hvorfor – og så finde nye måder at tænke, føle og handle på – altså nye, bedre strategier, som fungerer bedre.
Vi har alle lært at ‘overleve’ på forskellig vis – men ofte er der ‘gamle’ strategier og mønstre, som bare ikke fungerer som voksne, fordi verden ser anderledes ud og det hele fungerer anderledes, når vi er voksne.
Måske lyder det lidt for ‘let’ og det er også lidt forsimplet ‘blot at skabe nye strategier og mønstre’ og måder at handle på. Derfor arbejder jeg naturligvis ofte også terapeutisk med andre emner og oplevelser, som handler om barndommens udfordrede og til tider smertefulde oplevelser. Såvel små som større traumer og de mønstre og strategier som har fulgt med i vores ‘kamp for at overleve’ i en verden, der særligt fra et barneperspektiv til tider kan virke ret barsk og ubarmhjertigt.
Det er netop derfor, jeg har en særlig forkærlighed for at fokusere på at styrke børn og unge fra en tidlig alder. Give dem redskaber til at styrke og bevarer en stærk selvtillid og selvværdsfølelse. Da det er de to absolut vigtigste elementer eller tilstande, vi mennesker har brug for, for kunne håndtere livets mange små som store udfordringer, kriser mm. – vores resiliens eller robusthed om du vil.
Jeg har desuden skrevet et indlæg om netop selvværd og selvtillid – forskellen på disse og hvorfor de er så vigtige for vores evne til at fungere i verden og opnå livsglæde. Du kan læse det her.
ADHD er en medfødt lidelse – en udviklingsforstyrrelse – og symptomerne viser sig ofte før 7-års alderen. Det er dog ikke altid, at symptomerne er tydelige for andre – særligt hvis barnet (og senere den voksne) ikke udviser fysisk hyperaktivitet ved at ‘rende rundt’ eller ‘kravle rundt på væggene’. For mange voksne udvikler hyperaktiviteten sig senere til en indre uro og rastløshed.
Tidligere brugte man betegnelsen DAMP – som henviser til det hyperaktive symptom.
ADHD er altså en udviklingsforstyrrelse, der (i forskellig grad) viser sig ved følgende 3 Kerne/hovedsymptomer:
Der er stor forskel på, hvor meget og hvordan den enkelte er udfordret af ADHD eller ADD (hvis man ikke er ‘hyperaktiv’). Der findes derfor også følgende tre undertyper:
Desuden findes der syv associerede træk – altså træk, der ofte også kan være tilstede (og udfordre) i forskellig grad, hvis man har ADHD:
OBS: Nedenstående eksempler kan opleves i forskellig grad i forskellige situationer. Desuden er graden/udfordringen også afhængig af den støtte og opbakning, den enkelte har fået gennem livet, som har bidraget til at træne håndteringen af den pågældende udfordringer. Desuden vil personlige egenskaber og evner også indvirke på, hvor stor en udfordring, det er for den enkelte – hvilket også vil præge den måde, det kommer til udtryk på.
Opmærksomhedssvigt kendetegn(H3?)
De stærke sider – styrkerne
Den der har ADHD kan under bestemte betingelser være hyperopmærksom. Det plejer ikke at holde så længe, men måske er det heller ikke nødvendigt. Der kan her være tale om stærke effekter, turbotænkning, ren “power”. I disse glimt er sanserne så åbne og hjernebarken så sulten, at overraskende mængder af informationer kan tages ind og brænde fast. Udfordringen er at finde ud af, hvordan turboen kobles til/sættes i gang/startes. Det handler ofte om at skabe og opnå den rette motivation for at vække turboen – det er derfor man også kalder det for en motivationsforstyrrelse.
Mestring? – måske skal alle disse former for mestring komme til sidst som samlet under EN overskrift..’
Få fyret nervesystemet ordentligt op – da ADHD let gør dig træt og ukoncentreret. Hele systemet må rystes igang:
2.: Vekselbrug – en form for styret afledningsmanøvre
Skift eller ‘roter’ mellem forskellige aktiviteter fx:
Kombinér to aktiviteter, som du ikke normalt ville kombinere – fx
Vi står over for endnu en af disse dejlige dobbelteffekter:
Hovedprincippet for mestring af indre og ydre uro er det samme:
Ekstra udstyr/redskab mod hyperaktivitet:
Få en god nats søvn uden alkohol eller neddysende medicin(er) i kroppen, begrænsende mængder kaffe, drikke (koldt) vand/drikkevarer uden sukker.
Det har en personlig værdi (egenværdi) at kunne slappe af – virkelig slappe totalt af og lade hjernen få lov til at tømme alle sine tanker (sig) og nyde den behagelige fornemmelse, efterhånden som muskulaturen gradvist slipper spændingerne og bliver blød.
En vellykket afspænding har noget af den samme virkning, som en god nats søvn har.
VIGTIGT IKKE at falde i søvn – da det kan resultere i en zombie tilstand i flere timer. For mange vil det derfor være nyttigt at kombinere fysisk aktivitet og mental afspænding (fx siddende yoga eller meditation).
Nogle impulsive mennesker kan opnå positive forandringer via mentale teknikker. Sandsynligheden for at opnå forbedringer er størst, hvis fx personens karaktertræk samtidig består af en meget indadvendt personlighed eller har en stærk grad af ansvarsfølelse. Metoden falder lettest for dig, der er pligtopfyldende af natur – og for nogle evt. ved anvendelse af medikamenter (psykofarmaka).
Gør din impulsivitet til et fast tema i din daglige tankestrøm. Mind dig hele tiden selv om din ADHD – og med skepsis gennemtænk alle de ideer, du får, inden du (måske) handler på dem.
REDSKABET er DEN INDRE DIALOG. (KOGNITIV TERAPI)
Alle ‘taler med sig selv’ hele tiden (indre tanker/stemme), men det er ikke noget, vi er bevidste om. Det sker meget i det stille og noget sker nærmest automatisk. (Adfærdsteoretisk taler man også om system 1 og system 2, det rationelle tænkende system, hvor vi er bevidste om det vi gør og siger – og så det irrationelle, ubevidste system, hvor vi gør, siger og tænker ting, vi slet ikke er bevidste om.
Grundtanken er at impulskontrol bygger på aktiv problemløsning.
Denne trinvise fremgangsmåde inviterer til at gennemtænke forskellige konsekvenser af mulige handlinger. Det drejer sig altså om at stoppe op – før handlingen iværksættes. Det er lettere sagt end gjort. Men gennem målrettet træning kan meget opnås.
Undersøg hvilke situationer, du bør undgå.
Åbenhed om egne problemer og udfordringer er et individuelt/personligt valg. Overvej mulige fordele mod mulige ulemper: (til hvem/hvor meget?
Følgende kan måske være en hjælp:
Når det gælder symptomet impulsivitet, kan information reducere konflikteniveauet, så du forhåbentligt kan undgå i hvert fald de værste konflikter og misforståelser, ved at fortælle, hvad der er svært for dig og hvorfor. Den der på forhånd kender til din impulsivitet.
Du kan tage brodden af dine ‘dumheder’ ved at erkende dit ansvar. Brug aldrig din ADHD som en undskyldning for din adfærd – det er mere en forklaring end en undskyldning. Så tag altid ansvar for dine vanskeligheder ved at du (hele tiden øver dig i at) ændre din adfærd.
Stressintolerance – at blive bragt i ubalance/uligevægt. Her handler mestring om at tåle egne samt andres reaktioner.